За да се съкрати броя на автомобилите по улиците на Лондон в пиковите часове, градските власти раздават на шофьорите безплатни билети за всички видове обществен транспорт, а също така и модни аксесоари за велосипедистите, пише Взгляд.

Тези шофьори, които подпишат специално споразумение, което предвижда отказ от ползването на личния автомобил в определени дни и часове, ще получат финансова компенсация под формата на субсидии за пътуване с градски транспорт.

За да привлекат повече шофьори градските власти също така са измислили специален комплект подаръци, който включва ярки велосипедни якета.

Сега специално упълномощени лица обхождат квартал след квартал и обсъждат с всяко лондонско семейство възможните маршрути за пътуване до училище и до работа с градския транспорт.

Настоящите мерки допълват въведената преди пет години такса върху автомобилния транспорт, влизащ в централната част на британската столица. След скорошното повишение таксата сега съставлява $16 за денонощие.

В резултат от тези мерки за последните пет години пътниците в лондонските автобуси са се увеличили с 50%, а броя на велосипедистите - със 72%.