Икономиката на Великобритания почти не нарасна през първото тримесечие на годината, но според един ключов показател британците всъщност обедняха, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението намаля за първи път от две години насам, след като броят на жителите се увеличи по-бързо от производството. Данните от националната статистика подсилиха спекулациите, че централната банка ще се въздържи от повишаването на лихвените проценти през следващия месец.

В същото време стана ясно, че лошото представяне на икономиката от първото тримесечие може да се прехвърли и във второто. Индексът за производството Purchasing Managers на IHS Markit бе на ниво от 53,9 от 54,9 през март. Така той е на 17-месечно дъно.

Инвеститорите бяха почти сигурни, че през май Bank of England ще покачи лихвите, но според тях шансовете това да се случи вече са едва 20 процента.

Паундът поевтиня след излизане на статистиката с 0,5 процента до 1,392 долара. Валутата губи стойност в 10 от 11 дни, след като на 17 април достигна най-високата си стойност от референдума за Brexit насам.