Българската търговско-промишлена палата (БТПП) не подкрепи предложението за увеличаване на минималната работна заплата, което се предлага до края на годината. Според организацията тежестта за бизнеса е твърде голяма и се рискува от увеличението на възнаграждението да се получат нови съкращения на работни места и масово навлизане в сивия сектор.

Проучването на БТПП показва, че  90% от заетите имат настроение и те да получат увеличение на заплащането заради повишението в сектора на минималните заплати,  а 80 на сто от работодателите не са склонни да разглеждат пропорционално или каквото и да е било друго увеличаване на възнагражденията извън минималните нива.

Компенсацията на вдовишките пенсии беше подкрепено, защото е въпрос на целесъобраност и наличие на пари в бюджета,у посочват от БТПП.

Днес стана ясно, че от 1 септември минималната работна заплата се увеличава на 270 лева, вдигат се и вдовишките пенсии с една трета. Това съобщи министърът  на финансите Симеон Дянков след заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество.