Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство през първото тримесечие на 2022 г. по предварителни оценки е нараснал с 8,7% на годишна база и с 0,8% на тримесечна. Това показват данните на националната статистическа служба на страната (ONS).

Анализатори, анкетирани от портала DailyFX, смятат, че показателят се е увеличил с 9% на годишно и с 1% на тримесечие.

Отбелязва се, че обемът на БВП на страната вече е с 0,7% по-висок, отколкото беше преди пандемията през четвъртото тримесечие (октомври - декември) на 2019 г.

Услугите, които формират гръбнака на икономиката на Обединеното кралство,

са нараснали с 0,4% спрямо предходното тримесечие и с 9,9% на годишна база през първото тримесечие на 2022 г. Строителният сектор е нараснал с 1,7% на тримесечие и 7,3% на годишна база.

През първото тримесечие индустриалното производство в Обединеното кралство се е увеличило с 1,2% в сравнение с 4-то тримесечие на 2021 г. В същото време ръстът в преработващата промишленост възлиза на 1,9%.

Също в четвъртък бяха публикувани данни за търговския баланс на Обединеното кралство за март. Отрицателното салдо на външнотърговското салдо на страната възлиза на 23,9 млрд. паунда при дефицит от 20,6 млрд. месец по-рано.