Карибските държави, както и тези от Централна и Южна Америка, може да изгубят милиарди долари от туризъм заради заплахата от разпространение на опасния вирус Зика.

От Световната здравна организация излязоха със становище, че той вече се е превърнал в международна заплаха и е необходимо да бъдат ограничени пътуванията до 25 държави в региона. В това число влиза и Бразилия, където предстои да се проведат Летните олимпийски игри тази година.  

Изчисленията на Световната банка показват, че страните, потвърдили за пациенти, засегнати от Зика, или такива, в които има опасност от разпространението му, могат да загубят огромни суми от спад в туристическия сектор. Според изчисленията приходите от индустрията в региона през 2013 г. са възлизали на 63,9 милиарда долара.

Очакванията са, че сривът в средствата, идващи от чуждестранни посетители, ще бъде най-голям в Мексико, където пазарът възлиза на 14,31 милиарда долара.

В Бразилия вече се прокраднаха опасения, че опасността от разпространяване на вируса може да засегне спортните събития, свързани с Олимпийските игри, които започват в Рио де Жанейро на 2 август. Туризмът там носи малко над 7 милиарда долара годишно на икономиката.

Експертите са притеснени и от разпространение на Зика в САЩ, където чуждестранните посетители осигуряват приходи от около 214 милиарда долара на година.

Според прогнозите Канада и Чили са единствените държави от Северна и Южна Америка, за които не се смята, че има разпространение на комарите от вида Aedes, които носят вируса.

Списание Forbes публикува графика със страните, които се очаква да понесат най-големи загуби в туристическия сектор заради Зика. Ето ги и тях:

Снимка 218475

Източник: Forbes.com