Над 16,4 млн. MWh са пренесени през интерконектора Гърция - България (IGB) през първата година на търговската му експлоатация и той вече осигурява около 50% от вътрешното потребление на нашата страна, съобщиха от компанията оператор на съоръжението ICGB.

Разглеждат се и възможности неговият капацитет да бъде разширен значително.

Контекст: Междусистемната газова връзка свързва България с Южния газов коридор и е част от Вертикалния газов коридор. Газопроводът е дълъг 182 км, от които 151 км са у нас.

Изпълнителят на газовата връзка с Гърция ще плати неустойка за забавянето на строителството

Изпълнителят на газовата връзка с Гърция ще плати неустойка за забавянето на строителството

Така се избягва последващ евентуален арбитраж

За проекта се говори от първото десетилетие на новия век, но строителството започна едва през 2019 г. Интерконекторът заработи на 1 октомври миналата година. Капацитетът му в момента е 3 млрд. кубика газ годишно.

Детайли: От ICGB отбелязват, че през всеки един ден от изминалата година са отговаряли на изискванията на 39-те потребители на съоръжението за доставка на заявени от тях количества.

"С изменената среда за сигурност в региона, IGB бързо се превърна в ключова инфраструктура, която дава възможност и за транспортирането на природен газ до Молдова и Украйна чрез Трансбалканския газопровод", посочват още от компанията.

 Ще потече ли скоро газ по интерконектора с Гърция?

Ще потече ли скоро газ по интерконектора с Гърция?

Българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора е завършена на 91%

Какво следва: По-голямата част от капацитета на междусистемната връзка вече е резервиран за новата газова година. Вече е в ход и процедура за изследване на пазарния интерес към евентуално увеличаване на капацитета на газопровода с две трети - до 5 млрд. кубика годиншно. "Индикациите от необвръзващата фаза са положителни", изтъкват от ICGB.