Бюджетът си изглежда напълно нормален от гледна точка на цели, които опират до следваща и последващата година - увеличава приходите и разходите горе-долу с нивото на инфлацията и растежа, приходите изглеждат изпълними.

Това коментира пред БНР бившият заместник-министър на финанситеЛюбомир Дацов.

От гледна точка на краткосрочния аспект нещата изглеждат дори добре, защото големите дефицити обикновено стимулират икономиката и в случая са източници на растеж. Само, че в дългосрочен аспект, когато в добрите времена ние продължаваме да имаме дефицити, а не балансирани бюджети, то тогава се застрашава бюджетната  устойчивост и стабилност в бъдещи времена, отбелязва експретът.

Според Дацов натрупването на дефицити и ускоряването им през последните 3 години е много опасно:

„Защото навлизаме в сценарий да се опитваме нищо да не оправим и да не реформираме нито един сектор. Влезем ли в това нещо, започват да възникват проблемите.”

2015 година е възможно най-добрата икономическа година от 2008 година насам, каза още Любомир Дацов:

"С най-добрите резултати, с намаляваща безработица и увеличаваща се заетост. И в това време ти да излезеш над 3% от БВП дефицит  и при това да увеличиш разходите близо с милиард и половина отгоре при това преизпълнение на приходите – просто няма логика, това подрива доверието, че правителството може да контролира разходната част.

Бюджетът от тук нататък ще се променя всяка година с 1 – 2%, защото просто толкова е икономическият растеж и инфлацията. Ако не увеличаваме данъците, няма как да има изпреварващ темп.

Оттук нататък не може да се очаква чрез номинални изменения да се закърпват дупки в бюджета. Без подобряване на ефективността и въвеждане на модели, позволяващи да се търси ефективност, просто от тук нататък не може да се върви."