Основните източници на инфлация са външни и вътрешни. Външните са повлияни от световната икономическа ситуация и политическата ситуация. След приключването на пандемията търсенето се възстанови, но не и предлагането и това повиши цените. От друга страна имаме проблем с доставките и предлагането намалява, заради липсата на някои част. Третият фактор е увеличеното парично предлагане. Централните банки на големите държави намалиха драстично лихвите, увеличиха балансите няколко пъти. Това парично предлагане води до повишаване на цени. Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Ние имаме фиксиран валутен курс към еврото и трябва да имаме сходна инфлация с еврозоната или със средноевропейската. Но това не е така, при нас е по-висока. Надвишава дори американската инфлация с около 5%", коментира той.

По думите на Иванов цените в България са се увеличили заради "неадекватните мерки на изпълнителната власт". Вместо да намалява паричното предлагане, чрез множество мерки беше увеличено търсенето. Освен това мерките за облекчаване на бизнеса за закъснели, заявява той.

"Бизнесът не може да си позволи да работи на загуба. Когато не е наясно каква е цената на основните суровини, работата е затруднена".

"Искаме да договорим механизъм, който да не е обвързан със срок, а да действа дотогава, докато има нужна, докато се нормализират цените на енергийната борса".

По думите му енергетиката не трябва да съществува само, за да имаме енергетика, а да произвежда достъпна, сигурна, чиста електроенергия, която да се използва от индустрията основно.

"Другите искания на бизнеса в контекста на предполагаемото увеличение на цената на газа и прекратяването на доставките от "Газпром". При увеличена цена на енергията, труда, това ще ликвидира предприятия и цели сектори", смята той.

По отношение на данъчната политика не трябва да има промени по модела, който е сега. Намаляването на ДДС на някои стоки и услуги е проинфлационна мярка, а не антиинфлационна мярка. Добавка за всички пенсионери еднакъв размер отново ще увеличи паричното предлагане , най-нискодоходните групи ще увеличат търсенето и цените ще се увеличават. Така стоят нещата и с работните заплати. Ще навлезем в инфлационна спирала.