За пета поредна година Енел се допуска до престижния индекс за устойчивост - Dow Jones Sustainability Index. Енел ще бъде и единствената италианска ютилити компания, допусната до още по-селективния Dow Jones STOXX Index, съставен от 160-те най-големи компании в цял свят, съобщи ProntoSofia.

Индексите за устойчивост са стандарт на световния фондов пазар, който, използвайки строги критерии, определя водещите компании, които оперират по икономически, социален и екологосъобразен начин.

Индексите за устойчивост ръководят избора на портфолио на международните етични фондове. По данни към юни 2008 г. етичните фондове държат около 18% от свободно търгуваните акции на Енел, притежание на институционални инвеститори.

Това отговаря на шестпроцентов дял от акциите на компанията, равняващ се на приблизително 2,4 млрд. евро по текущи цени на фондовия пазар. Етичните фондове, които инвестират в Енел, са базирани основно в Северна Америка и Обединеното Кралство (35%), Германия (24%) и Холандия (13%).

Подобреното представяне на Енел в социалния сектор и в опазването на околната среда на Dow Jones Sustainability Index, в сравнение с предишната година, спечели признанието на финансовите анализатори заради ангажираността на компанията към икономиката, обществото и околната среда.

При съставянето на своя доклад за устойчивост, необходим за приемането в такива индекси, от 2007 г. насам Енел е възприела насоки GRI-G3 на Global Reporting Initiative. Това е мрежа, състояща се от хиляди експерти, които са определили най-напредничавите и стриктни стандарти за отчетността по отношение "устойчивост" на международно ниво. Енел е сред първите световни компании, получили за втора поредна година най-високия А+ рейтинг за съответствие и прилагане на насоките GRI-G3.

Етичното представяне на Енел беше признато и чрез включването на компанията в други индекси за устойчивост, между които: Advance Sustainable Performance Index Eurozone, AXIA Euro Ethical, AXIA CSR Euro, KLD Global Sustainbility Indexes, Pacific Sustainability Index (най-добър в класа си) и Ethical Index by E. Capital Partners.

Енел е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа.

В България е мажоритарен собственик на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3" - първата и единствена централа на лигнитни въглища в страната, изцяло работеща в съответствие с европейските екологични норми.