Страните от Европейския съюз се договориха в сряда за единна всеобхватна система за координиране на контрола върху чуждестранните инвестиции в Европа, особено от Китай.

Според плана, разработен в следствие на голямото нарастване на китайските инвестиции, Европейската комисия ще разследва чуждестранните инвестиции в стратегически технологии и инфраструктура като пристанища или енергийни мрежи.

Европейския парламент и 28-те държави-членки на ЕС сключиха миналия месец сделка за защита на критичните сектори.

Не беше ясно обаче дали достатъчен брой страни ще подкрепят компромиса, като се има предвид опозицията на някои от тях, включително Кипър, Гърция, Люксембург, Малта и Португалия.

Някои от противниците приветстваха китайски инвестиции, като например Гърция, чието най-голямо пристанище Пиреос е притежавано от китайската компания COSCO Shipping.

Само Италия и Великобритания изразиха резерви в сряда, заявиха говорители на Европейския съвет и Австрия, която държи шестмесечното ротационно председателство на ЕС.

Китай вече инвестира 9 пъти повече в Европа, отколкото в САЩ

Китай вече инвестира 9 пъти повече в Европа, отколкото в САЩ

Европа печели от лошите отношения между Вашингтон и Пекин

едложеният нов закон не посочва Китай като основна причина, но оплакванията на поддръжниците му относно инвестициите от държавни предприятия и трансфера на технологии са ясни препратки към Пекин.

Парламентът ще гласува предложението през февруари или март.

Законодателите в ЕС успяха да наложат по-строг скрининг, отколкото първоначално предложия, като например да задължат Комисията да проверява сделките и да изисква от страните от ЕС да си сътрудничат.

Те също така разшириха списъка на "критичните сектори", за да включат аерокосмическата промишленост, здравеопазването, нанотехнологиите, медиите, електрическите батерии и доставките на храни.

Системата не изисква отделни държави да извършват скрининг. В момента 13 държави разполагат със собствена система. Тези, които имат, ще трябва да информират другите държави-членки на ЕС и Комисията, ако проверяват инвестиция.

Всички ще трябва да представят годишен доклад на Комисията, която също ще бъде задължена да даде становището си, ако една трета от държавите-членки изразят загриженост относно планирана чуждестранна инвестиция.

Становищата на Комисията ще могат да адресират опасения на страните, ако сигурността на жизненоважната инфраструктура е компрометирана или ако иновациите, които са отнели години на скъпи проучвания, могат да бъдат загубени в чуждестранните ръце.

Въпреки това, страните от ЕС, а не Комисията, все още ще вземат окончателни решения дали да блокират чуждестранните инвестиции или не.