Китай вече инвестира девет пъти повече в Европа, отколкото в Северна Америка, показва нов доклад на международната правна компания Baker Mackenzie, цитиран от CNBC.

През първата половина на 2018 година китайските преки чуждестранни инвестиции драматично се насочиха към Стария континент, докато вложенията в САЩ се сринаха с цели 92 процента през първите месеци на годината - от $24 милиарда до $2 милиарда.

За първото полугодие новобявените китайски придобивания и сливания в Европа достигат $20 милиарда срещу $2,5 милиарда в САЩ, докато приключилите вече инвестиции в Европа надминават тези в САЩ шесткратно - $12 милиарда срещу $2 милиарда.

Черногорската магистрала за никъде

Черногорската магистрала за никъде

Балканската държава се натовари с непосилен дълг от Китай за проект, който трудно може да бъде оправдан

Причина за промяната е политиката и на Пекин, и на Вашингтон.

Администрацията на президента Тръмп започна агресивно да се намесва в сделките между китайски и американски компании, блокирайки споразумения с оправданието "национална сигурност".

Ограниченията, въведени в Пекин, срещу инвестициите в чужбина, също остават фактор. Преди година и половина държавата въведе стриктен контрол на капиталите, за да спре големите конгломерати да навлизат в твърде много сделки и да потънат в дългове. Ограничени са и покупките на активи като недвижими имоти, хотели и бизнес в сферата на забавленията.

Двете държави се намират и в търговски конфликт.

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Лидерите на Стария континент се опасяват от целите на Поднебесната империя

В същото време Пекин започна да ухажва европейските лидери и да поставя акцент върху свободната търговия. Но въпреки това Европейският съюз повтаря редица от притесненията на Вашингтон относно търговските практики на Китай и работи по свой механизъм за наблюдение на инвестициите.

За първото полугодие Швеция е привлякла най-много средства от Китай - $3,6 милиарда. Великобритания, Германия и Франция следват в класацията с $1,6 милиарда, $1,5 милиарда и $1,4 милиарда съответно. Секторите, които получават най-много инвестиции, са автомобилите и здравеопазването.