През първите пет месеца на 2018 китайските инвестиции в Съединените американски щати са се сринали. В последните месеци напрежението между двете най-големи икономики расте, пише CNN.

Китайските инвестиции в САЩ са достигнали $1,8 милиарда между януари и май - спад от 92% спрямо същия период на 2017 и най-ниското ниво от седем години насам, сочи доклад на Rhodium Group.

Търговското напрежение между двете страни е една от причините. Другата, посочват от компанията, е регулаторната среда в САЩ за китайските инвестиции, която стана доста по-трудна.Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, която проверява сделки, които могат да дадат на чужди инвеститори контрол върху американски бизнеси, който да доведе до риск за националната сигурност.

Под управлението на Тръмп комисията стана доста по-агресивна: проверила е далеч повече сделки и е спряла повече.

Сред най-големите включват опита на китайската Alibaba да придобие Moneygram чрез Ant Financial срещу $1,2 милиарда. HNA Group пък не успя да придобие Skybridge Capital. Общата сума на провалените споразумение е над $2 милиарда, сочи докладът.

Ограниченията, въведени в Пекин, срещу инвестициите в чужбина, също остават фактор. Преди година и половина държавата въведе стриктен контрол на капиталите, за да спре големите конгломерати да навлизат в твърде много сделки и да потънат в дългове. Ограничени са и покупките на активи като недвижими имоти, хотели и бизнес в сферата на забавленията.

Китайските компании инвестират по-малко, но и разпродават доста повече активи. За първите пет месеца на 2018 г. те са продали активи за близо $9,5 милиарда в САЩ. Тепърва се очаква одобрение за още $4 милиарда.