Австрийската столица Виена оглави класацията за 2023 г., като най-добър град за живеене в световен мащаб, според доклад на Economist Intelligence Unit.

Това се случи благодарение на комбинацията от стабилност, култура и развлечения, надеждна инфраструктура и много добри образователна система и система за здравеопазване.Това са и основните индикатори, на които се базират резултатите от проучването.

Но първото място за града не е изненадващо. Столицата на Австрия заема заема тази позиция редовно през последните няколко години, според тази класация.

На второ място също се нарежда европейски град - това е датската столица Копенхаген. Австралийските градове Мелбърн и Сидни също са в топ десет, съответно на трето и четвърто място, след като отчетоха рязък спад през 2022 г. Три града в Канада, два в Швейцария, и два в Азия допълват останалата част от първите десет позиции.

Ето първите 10 града:

1. Виена

2. Копенхаген

3. Мелбърн

4. Сидни

5. Ванкувър

6. Цюрих

7. Калгари 

8. Женева

9. Торонто

10. Осака и Окланд

Връщането към "относителна нормалност" след пандемията отново качи честият победител Виена на първото място според проучването за 2023 г. Австрийската столица се падна надолу в класацията през 2021 г., когато известните музеи и ресторанти бяха изправени пред ограниченията по време на пандемията.

Според доклада градът продължава да предлага комбинация от отлична инфраструктура, образование и здравни услуги, както и изобилие от култура и развлечения. Един от малкото си недостатъци е единствено относителна липса на големи спортни събития. Това важи и за Копенхаген, който е друг често срещан град по върховете на тази класация и който запази второто си място от миналата година.

България е на 48-мо място сред  63 страни в Световна класация за дигитална конкурентноспособност за 2022-а

България е на 48-мо място сред 63 страни в Световна класация за дигитална конкурентноспособност за 2022-а

Страната ни се изкачва с 4 позиции

Мелбърн и Сидни (на 3-то и 4-то място) изместиха западноевропейските градове Франкфурт и Амстердам в подредбата тази година.

Австралийските градове, които се изкачват в класацията по време на пандемията, сега са на трето и четвърто място. Една от причините е подобрението в резултатите им в сектора на здравеопазването, след като миналата година все още бяха засегнати от covid вълни, които стресираха техните здравни системи.

В челната десетка са и швейцарските градове Цюрих (6-то място) и Женева (общо 7-мо), като при тях особеното е, че резултатите в образователните им системи са се повишили от миналата година.

Според доклада западноевропейските градове са паднали надолу в тазгодишното издание. Една от причините за това са честите стачни на служители и граждански вълнения, които навредиха на оценките им по показателя за стабилност.

Като цяло докладът от 2023 година показва оптимизъм. Дори в дъното на класацията градове като Лагос (Нигерия) и Алжир (Алжир) имат подобрени показатели в здравни и образователни системи. И двете са в държави са износители на енергия и до известна степен са се възползвали от по-високите цени на петрола и газа в света в последно време. Макар че корупцията продължава да бъде проблем, имаше осигурено допълнително публично финансиране за инфраструктура и обществени услуги.

Опустошеният от войната Дамаск обаче, остава на последното място в класацията и не е отбелязал подобрение в резултатите.

Войната в Украйна и предизвиканите от нея икономически и политически сътресения засягат жизнеспособността в много европейски градове. Не е изненадващо, че това е най-видимо в украинската столица Киев, която отново влиза в проучването тази година, след като беше изключена през 2022 г.

Виена е в епицентъра на европейската жилищна криза

Богатата столица, която стана епицентър на жилищната криза в Европа

В града се отбелязва спад на цените на имотите от 12,2% на годишна база

Резултатът на града обаче е спаднал с 5,9% от 2021 г. насам заради щетите, които войната е нанесла на, инфраструктурата и стабилността на града. В момента е един от последните десет града в доклада.