Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2022 г. до 2,9% от очакваните през март 3,5%. Промяната е основно поради нарастващата инфлация в повечето държави на света.

Оценката за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай беше най-значително преработена в посока надолу- до 3,7% от 4,8%.

Освен това сега се очаква икономиката на САЩ да нарасне с 2,9% (предишна прогноза за 3,5%), на еврозоната - с 2,6% (преди 3%).

Fitch също така понижи прогнозата си за ръст на глобалния БВП през 2023 г. до 2,7% от 2,8%, очаквани преди три месеца.

Къде сме спрямо съседите си по ръст на БВП?

Къде сме спрямо съседите си по ръст на БВП?

Световната банка ревизира прогнозата си за ръста на икономиката ни

"Глобалният инфлационен натиск продължава да се засилва с все по-неблагоприятни ефекти върху перспективите за икономически растеж", се казва в актуализирания Global Economic Outlook (GEO) на агенцията. "Последните блокирания в Китай увеличават натиск върху глобалните производствени вериги за доставки. Прекъсвания в доставките на енергия и храни поради войната между Русия и Украйна оказват по-голямо влияние върху европейската инфлация от очакваното."

Инфлационният натиск се засилва и в сектора на услугите, особено в САЩ и Обединеното кралство, където строгите условия на пазара на труда повишават заплатите. В резултат на това Fitch преразгледа прогнозите си за инфлация значително и рязко нагоре, особено за Европа за втората половина на тази година.

Ковид ограниченията в Шанхай ще доведат до факта, че БВП на Китай през второто тримесечие ще намалее спрямо предходните три месеца. Тъй като политиката на нулева толерантност към COVID-19 продължава да е в сила, анализаторите на агенцията не виждат възможност за бързо възстановяване на икономиката на страната.

Световната банка понижи прогнозата за растеж на китайската икономика

Световната банка понижи прогнозата за растеж на китайската икономика

В най-лошия случай темпът на БВП може да спадне до 4%

Икономиката на САЩ има краткосрочен импулс за растеж, потребителските разходи се подкрепят от увеличаване на броя на работните места и заплатите. Но възстановяването трябва да се забави от средата на 2023 г. до едва положително тримесечно представяне поради по-агресивното парично затягане.

Fitch прогнозира растежът на САЩ да падне до 1,5% през 2023 г. и 1,3% през 2024 г. Историческият опит сочи значителен риск от рецесия в САЩ след рязко затягане на паричната политика.

"Инфлационните проблеми станаха толкова очевидни, че централните банки са принудени да реагират, изоставяйки предишните си намерения и прогнози. Рискът от вкореняване на инфлацията е твърде голям, за да бъде пренебрегнат", каза Брайън Култън, главен икономист във Fitch.

Индийската икономика забави растежа си до 4,1%

Индийската икономика забави растежа си до 4,1%

През финансовата година, приключила през март, БВП се е увеличил с 8,7%

Сега анализаторите на агенцията очакват Федералният резерв да повиши основния си лихвен процент до 3% годишно до четвъртото тримесечие на тази година и до 3,5% годишно до първото тримесечие на следващата година. Според прогнозата Bank of England ще го увеличи съответно до 2% и 2,5% годишно.

Европейската централна банка ще повиши лихвите със 100 базисни пункта тази година и с 50 базисни пункта през 2023 г., смятат експертите.