Световната банка понижи прогнозата за растеж на Брутния вътрешен продукт на Китай за текущата година според базовия сценарий до 5% от 5,4% очаквани през октомври. В най-лошия случай темпът на икономическо възстановяване може да достигне 4%, отбелязват от СБ.

Прогнозата за икономически растеж за Азиатско-Тихоокеанския регион като цяло също беше понижена до 5% от 5,4% при базовия вариант и до 4% при по-негативно развитие на ситуацията.

Оценката за растежа на БВП на региона, с изключение на Китай, беше понижена до 4,8% от 5,2% при основния сценарий и до 4,2% при най-лошия сценарий.

Прогнозата за индонезийската икономика при базовия сценарий беше ревизирана на 5,1% от 5,2%, за Малайзия - на 5,5% от 5,8%, за Тайланд - на 2,9% от 3,6%, на Виетнам - на 5,3% от 6,5%, Монголия - до 2,5% от 5,2%. При по-лошо развитие на събитията ръстът на БВП на тези страни тази година може да бъде съответно 4,6%, 4,8%, 2,6%, 4% и 0,7%.

Регионът е негативно повлиян от събитията в Украйна, които доведоха до прекъсвания в доставките на стоки, повишен финансов стрес и имат задържащ ефект върху растежа на световната икономика, отбелязва прегледът на Световната банка.

Ускоряването на инфлацията в САЩ може да провокира по-бързо от очакваното затягане на финансовата политика, може би навременно за САЩ, но твърде ранно за много страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, където икономиката все още не се е възстановила напълно, смятат банкови анализатори.

"Структурният спад в Китай, намаляването на задлъжнялостта в сектора на недвижимите имоти и нова вълна от COVID-19 на фона на политика на нулева толерантност срещу него могат да намалят регионалния износ", се казва още в доклада на СБ.