Огромен гаф на финландска енергийна компания, може да доведе до отрицателни цени на това за местните жители. Странната ситуация се получила, след като доставчик на електроенергия Kinect Energy случайно предложи да продаде количество електроенергия, което не е могъл да произведе.

Това срина местните цени на електроенергията, които отидоха дори под нулата, достигайки минус 203 евро за мегаватчас, предаде Bloomberg. Компанията е предложила да продаде близо 5800 MW електроенергия на час за доставка, което беше е много по-голямо количество, от това което е могла да осигури.

Според ръководителят на отдела за експлоатация на енергийната система в шведския мрежов оператор Svenska Kraftnat коментира, че Kinect Energy са продали нещо, което не са имали, а купувачите са купили нещо, което не съществувало.

Цените на тока във Финландия паднаха с над 75% след старта на една от най-големите ядрени централи в света

Цените на тока в тази европейска страна паднаха с над 75% след старта на една от най-големите ядрени централи в света

Финландия има най-високото потребление на електроенергия на глава от населението в Европейския съюз

Междувременно цените на електроенергията на пазара общоевропейската борса за електроенергия Nord Pool продължиха да падат, като финландската цена достигна минус 500 евро за мегаватчас снощи в полунощ.

Мрежовият оператор на страната заяви увери, че ще извършва покупки на електроенергия в рамките на деня, за да гарантира стабилността на системата и баланс в предлагането и търсенето.

По-рано тази година свръхпроизводството на водноелектрическа енергия във Финландия доведе до падане на цените на електроенергията под нулата. Това не значи, че на потребителите е дадено заплащане за използването на електроенергия тогава, се отбелязва в доклада.