Споразумението между Гърция и международните кредитори за пакет с реформи, който ще отключи нови заеми и ще проправи път за разговори по облекчаване на дълга, е близо до постигане, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Reuters.

„От гледна точка на ЕК виждаме, че имаме напредък с Гърция и финализирането на прегледа е в рамките на достижимото”, добави той.

Домбровскис обясни, че Гърция постига напредък в изчисляването на фискалното влияние, което очаква от различните реформи, така че да постигне целта за първичен излишък от 3,5% от БВП през 2018 г., както бе съгласувано със заемодателите миналата година.

„Много работа е свършена през последните няколко месеца. Ако има воля от всички страни, нещата могат да приключат за относително малко време”, добави вицепрезидентът на ЕК.

Фалитът отново чука на гръцката врата

Фалитът отново чука на гръцката врата

Ципрас отказва нови мерки за икономии, кредиторите - нови пари

Разговорите около реформите в Гърция се влачат от миналата година отчасти защото Международният валутен фонд (МВФ) и правителствата от еврозоната не могат да се споразумеят за някои икономически предположения и сценарии за това как може да се развие гръцката икономика.

Експерти от МВФ: Гърция може да фалира през лятото

Експерти от МВФ: Гърция може да фалира през лятото

Това става ясно от разговор между представители на фонда, публикуван в Wikileaks

„Работим конструктивно с МВФ. Има известни различия в оценката за размера на фискалните усилия, необходими за постигане на целите, но различията са преодолими”, увери Валдис Домбровскис.

Постигането на сделка за реформите е ключово за страната, тъй като без нея Гърция няма да получи нови заеми, с които трябва да изплати дълг, чийто падеж е през юли. Споразумението е условие и за започването на преговори по облекчаване на дълга.