Гърция може да фалира през лятото, като това да е възможно да се случи успоредно с провеждането на референдума за оставане на Великобритания в Европейския съюз (ЕС).

Това са коментирали представителите на Международния валутен фонд (МВФ) Пол Томсен и Делия Велколеску, които се занимават с гръцкия дълг, по време на конферентен телефонен разговор от 16 март. Информация от него изтече на платформата за споделяне на информация Wikileaks, като публикацията е подписана от Джулиан Асандж.

В разговора Велколеску посочва, че банкрут на южната ни съседка по едно и също време с вота в Англия ще се превърне в "катастрофа". От разговора става още ясно, че от фонда обмислят да излязат от Тройката, в която са включени още Европейската комисия и Европейската централна банка, която участва в преговорите между Берлин и Атина по отношение на гръцкия дълг. 

По думите на Томсен в момента Ангела Меркел трябва да прецени кое ще бъде по-скъпо за Германия - дали разговорите да продължат напред без участието на МВФ или да се "орежат" задълженията на Гърция. От фонда подкрепят втория вариант.  

Пол Томпсен посочва още, че опасността от финансова катастрофа трябва да накара Берлин и Атина да вземат две важни решения - такова за облекчаването на гръцкия дълг и за приемане на строгите икономически ограничения от страна на южната ни съседка, които МВФ предлага. В това число влиза повишаването на данъци и намаляването на пенсиите в страната. 

"Аз няма да приема орязан пакет от мерки", казва Томсън. "Какво ще доведе страните до взимане на решение? В миналото има само един случай на взето решение и той беше, когато гърците свършиха парите и щяха да изпълнят ангажиментите си. Вероятно ще стане същото. Едва ли ще има европейски решения месец преди Brexit",  коментира още представителят на МВФ, допълва Club Z.

Велколеску е на малко по-различно мнение, като твърди, че Гърция вече е направила известна реформа в данъчното облагане и пенсионната си система. Колегата й обаче смята, че страната все пак не се приближава съществено до приемане на възгледите на фонда за нужните реформи и орязване на разходите.