Строителството на газопровода между България и Гърция ще завърши в края на месец юни, каза премиерът Кирил Петков, който заедно с министъра на енергетиката провери днес на място изграждането на интерконектора България - Гърция край старозагорското село Малко Кадиево. Петков подчерта, че по този начин България ще има диверсификация на доставките на природен газ.

По думите на премиера, през последните три месеца е извършена толкова работа, колкото преди това за година. Той изтъкна, че има много добра комуникация с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

Тръбите са положени, газ ще има от 1 юли, уточни министърът на енергетиката Александър Николов, цитиран от БТА.

Според министър Николов, има възможност да се увеличи капацитета от 3 на 5 млрд. куб. м газ годишно, предвид предстоящото въвеждане в експлоатация на планирания терминал до гръцкия град Александруполис, където българската държава вече е акционер с дял от 20%.

Инвестиционното решение за реализацията на интерконектора България - Гърция е прието през 2015 година. Проектът се реализира от съвместното дружество IGB, в което с равни дялове участва българската държава чрез Български енергиен холдинг (БЕХ) и гръцко-италианския акционер IGI Poseidon.

Интерконекторната газова връзка с Гърция се очаква да е готова до месеци

Интерконекторната газова връзка с Гърция се очаква да е готова до месеци

Има възможност за по-сериозно сътрудничество между България и Гърция при вноса и износа на електроенергия, смята премиерът Кирил Петков