От лятото насам над 60 000 гръцки фирми са подали молби за данъчно облагане в България. Мерките за икономии в Гърция и затегнатият контрол над капиталите ги кара да бягат - предимно към съседна България и остров Кипър, пише Deutsche Welle.

Цифрите, които публикува профсъюзният Институт по труда в Атина будят загриженост. Само 3,6 милиона от близо 11-те милиона гърци имат някаква трудова заетост. По-голямата част от трудоспособното население - а именно 3,9 милиона гърци са останали без работа или са пенсионирани. Гърция постепенно се превръща в страна на безработните и пенсионерите. Това се дължи донякъде и на факта, че все повече гръцки фирми напускат страната, с което се унищожават работни места.

Гръцкото Сдружение за търговия на дребно ESEE предупреждава за опасността от масово бягство на гръцките фирми. От лятото насам над 60 000 местни бизнесмени са подали молби за данъчно облагане в България и са пренесли отчасти или изцяло дейността си в северната съседка, казва председателят на сдружението Василис Коркидис пред вестник "Катимерини". Други 10 000 гръцки фирми в момента се изнасят към Кипър.

Временното затваряне на банките и въвеждането на контрол върху движението на капиталите допълнително изостри проблема, съобщава бизнес-мрежата Endeavour Greece. Нейно допитване сочи, че 13 процента от участвалите в анкетата фирми са преместили дейността си в чужбина още през юли миналата година. Други 23 процента обсъждат подобна възможност. "След въвеждането на контрол върху движението на капиталите много гръцки предприемачи се почувстваха застрашени, защото гръцката индустрия е силно зависима от вноса", казва говорителката на бизнес-мрежата Ана Зилаку в разговор с Дойче Веле.

Бягство от бюрокрацията и данъчното бреме

Много от гръцките фирми се опитват да се измъкнат от хватките на невероятната бюрокрация и икономическата несигурност в страната. "Данъчните закони се променят постоянно, което затруднява бизнеса ", казва Ана Зилаку. "Когато се въведе контрол върху движението на капиталите, гръцките фирми, изнасящи продукцията си в чужбина, бяха изправени пред сериозни проблеми", казва и юристката Олга Димополу:

"Цели ТИР-ове стояха блокирани в Германия и Италия, защото шофьорите или предприемачите нямаха достъп до фирмените банкови сметки, за да платят за връщането на камионите обратно в Гърция", пояснява тя. Предприемачите, които не искат или нямат възможност да преместят бизнеса си в чужбина, все пак имат и резервен изход. Те могат да си открият фирмена банкова сметка в чужбина - например в Германия. Това им дава възможност да си плащат сметките на германските доставчици, включително и от самата Гърция. Преди това обаче, представител на фирмата трябва лично да се легитимира пред банковите институции в Германия.

Отлив на капитали и отлив на избиратели

Въпреки постоянните обещания от страна на правителството в Атина, контролът върху движението на капиталите може да бъде отменен най-рано през втората половина на 2016 година. Политиците от СИРИЗА не обичат темата за отлива на капитали, защото подобни изявления само нажежавали атмосферата.

Според анкета, проведена от седмичника "То Вима", управляващата партия СИРИЗА днес би получила едва 18,4 процента от гласовете. Консервативната опозиция също губи гласове и би събрала днес 14,9 процента. Излиза, че в рамките на два месеца двете големи партии в страната са загубили половината от избирателите си.