Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който получи силна международна подкрепа, включително от повечето европейски страни, да заеме времененно президентския пост, планира да трансформира страната напълно.

Настоящият представител на Народното събрание Гуайдо, който получи признанието и подкрепата и на САЩ, Канада и десетина латиноамерикански държави, като граничещите с Венецуела Колумбия и Бразилия, възнамерява да премахне изискванията, които позволяват на държавния петролен гигант PDVSA да запази контролен дял в съвместни предприятия, тъй като се стреми да съживи петролния сектор и да насърчи частните инвестиции, информира Bloomberg.

Този ход е част от по-широкия план на Гуайдо да съживи разрушената икономика на Венецуела, като се фокусира върху увеличаването на добива на петрол възможно най-скоро, казва Карлос Векио, пратеник на Гуайдо в САЩ.

"Искаме да станем отворена икономика, искаме да увеличим добива на петрол", казва Векио в интервю в понеделник по време на посещение в офиса на Bloomberg във Вашингтон. "По-голямата част от петролното производство, което искаме да увеличим, ще бъде с частния сектор."

Векио се превърна в един от най-ярките говорители на Гуайдо в дните, откакто президентът Доналд Тръмп обяви режима на Никола Мадуро за нелегитимен и обяви подкрепата си за Гуайдо на 23 януари. Основната цел на новия президент е възстановяване на политическата стабилност, последвана от възстановяване на икономиката. Самият той казва, че се надява, че изборите могат да бъдат проведени до края на годината.

Част от предизвикателствата пред икономиката е да се поеме собствеността върху активите на Венецуела в чужбина и да се завземе контрол над борда на Citgo, рафинерията в САЩ, контролирана от PDVSA. Векио казва, че правителството на Гуайдо иска да назначи нов съвет на Citgo, но заявява, че настоящите служители на компанията ще продължат да работят там. Той казва още, че очаква скоро да имат контрол над посолството на Венецуела във Вашингтон, без да дава повече подробности.

Падащо производство

Венецуела е изправена пред значителни трудности при възстановяването на петролната индустрия след повече от десетилетие на занемаряване и дълга история на враждебност към чуждестранните инвеститори. Добивът на петрол във Венецуела падна до 69-годишно дъно от 1,339 млн. барела на ден миналата година и се очаква да падне под един милион барела през 2019 г.

Векио заявява, че правителството ще изпълни всички "законови" и "финансови" дългове, но остави отворена възможността, че няма да изпълни дълговите споразумения, които режимът на Мадуро е подписал, съгласно които правителството изплаща на кредиторите дълга си в петрол. Това ще засегне главно Китай, която според анализаторите е предоставила на страната около 70 млрд. долара, най-вече срещу бъдещи доставки на петрол.

"Ако подписаното споразумение не е било одобрено от Народното събрание, няма да го спазим", казва Векио. Тойдопълва, че екипът на Гуайдо все още предстои да разговаря с представители на Русия, която продължава да подкрепя режима на Мадуро и с Китай, която досега има по-неутрална позиция.

Обсъждайки икономическите връзки между Венецуела и Русия, Китай и Турция, той предлага тези страни да бъдат разумни и да признаят, че политическият прилив се е обърнал срещу Мадуро, казвайки: "Надяваме се да запазят неутралността си в този момент. Това ще улесни нашите взаимоотношения в бъдеще. "