Икономиката на Турция надмина прогнозите за растеж през първото тримесечие на 2022 г., показват официалните данни във вторник. Ръстът е 7,3%- воден от силното търсене, производство и износ.

Икономиката се възстанови от пандемията и нарасна с 11% през 2021 г., което е най-високото ниво от десетилетие, според данни на турския статистически институт (TurkStat), цитирани от Daily Sabah.

И през първото тримесечие на тази година силното представяне продължава, въпреки покачването на инфлацията до 70% през април и нарастващия дефицит, както и скока на световните цени на суровините.

Според проучване на Reuters се предвиждаше икономиката да нарасне със 7,1% през първото тримесечие и с 3% за годината, тъй като покачването на цените на енергията заради войната в Украйна оказва натиск. Турция беше една от малкото страни, чиито икономики нараснаха през 2020 г., до голяма степен заради евтини заеми за противодействие на икономическото въздействие на пандемията. Икономиката се възстановява през 2021 г. Ограниченията за COVID-19 до голяма степен бяха премахнати.

Турската лира загуби около 20% от стойността си спрямо долара тази година и 44% миналата година.

Други данни показват, че търговският дефицит се е удвоил през април, благодарение на 135% скок на вноса на енергия. През периода януари-април търговският дефицит нарасна със 130% на годишна база.