Индексът на мениджърските поръчки във възникващите индустрии на Китай се е сринал до 29,9 пункта през февруари, което е спад от почти 50% спрямо предходния месец, сочат данните на Nomura, предаде Zero Hedge. Индикаторът измерва настроенията в технологичния и стартъп сектора на страната и е близко свързан с производствения индекс на мениджърските поръчки.

"Това е прекрасно отражение на опустошителното въздействие на коронавируса върху икономиката", коментира управляващият директор на банката Чарли Макелиът. "Дори и след сезонната корекция на данните и очакваното възстановяване на икономиката, нашата прогноза е индексът на мениджърските поръчки да се понижи до интервала между 30 и 40 пункта през февруари."

Кои сектори в Китай ще бъдат засегнати най-много от коронавируса?

Кои сектори в Китай ще бъдат засегнати най-много от коронавируса?

Избухването на огнището съвпадна с пиковия период за пътуване през почивките около Нова година

"Според нас пазарите подценяват мащабите на текущото забавяне на растежа", коментира и главният икономист на Nomura за Китай Тинг Лу. "Заради бавното възстановяване на бизнеса понижихме прогнозата си за растежа през първото тримесечие до 3% и очакваме Пекин да започне количествени улеснения през идните месеци. Въпреки това, според нас властите няма да започнат масивна програма за стимулиране на икономиката."

"С други думи, макар че пазарите остават убедени, че Пекин ще започнат програма за стимули, което обяснява големия апетит за рискови активи, това едва ли ще се случи скоро, особено докато Китай още се бори да овладее коронавируса", пишат от Zero Hedge.