Индия и Русия водят проговори за изграждането на евентуални съвместни проекти в Арктика. Това е заявил индийският министър на търговията и индустрията Пиюш Гоял във Владивосток по време на срещата на делегати от двете страни преди Източния икономически форум, пише RT.

"Имаме много силно енергийно партньорство с Русия. Нашите министри, които отговарят за енергийния сектор, вече преговарят с енергийни компании тук, обсъждайки какво можем да направим, особено в арктическия регион чрез доставките на газ до Индия", е посочил той.

Министърът е ръководил делегация от пет индийски щата, надявайки се да се запознае с възможностите, които инвестициите и партньорството с Русия могат да предложат.

Гоял е отбелязал, че Индия се стреми да "развива изцяло икономиката си с газ" и вижда Русия като "доверен партньор в енергийния сектор", който ще "играе голяма роля за трансформирането му при създаване на икономика, базирана на газ".

Освен правителствата на двете страни в срещата, която ще се провежда два дни, участват и над 200 компании от B2B сектора, опериращи в области като добиването и обработването на диаманти, нефтохимикалите, туризмът, дървообработването, електроенергията, медицината и агрикултурата.

"86 споразумения бяха обсъдени по време на срещата. Вероятно ще финализираме първите шест от тях в рамките на месец", заявява Данил Половинка, заместник генерален директор на Агенцията за насърчаване на инвестициите и подкрепа за износа за Далечния Изток.

Той определи B2B формата на срещата като "бързи запознанства" или "speed dating", заявявайки, че представителите на двете страни са имали възможност да договорят детайлите лице в лица, както и да разменят оферти и контакти.

Растежът на търговията между Русия и Индия за 2018 година е 15%, достигайки близо 11 милиарда долара или 9,8 милиарда евро, според данни на руското правителство.

Петият Източен икономически форум ще стартира на остров Руски в района на Владивосток на 4-ти септември 2019 година. Индийският премиер Нарендра Моди, който бе поканен по-рано от руския президент Владимир Путин, вероятно ще бъде основният гост тази година.