Потребителските цени в Япония през април са се увеличили с 2,5% спрямо същия месец година по-рано - с най-високия темп от октомври 2014 г., показват данните на Министерството на вътрешните работи и съобщенията на страната.

Инфлацията надхвърли 2% за първи път от септември 2008 г., като се изключи ефектът от повишаването на данъка върху продажбите, отбелязва Dow Jones.

Повишението на потребителските цени се отбелязва за осми пореден месец. През март годишната инфлация в Япония възлезе на 1,2%.

Потребителските цени (без пресни храни, ключов индикатор, наблюдаван от Bank of Japan), нараснаха с 2,1% на годишна база през април от 0,8% през март, надхвърляйки целта на централната банка от 2% за първи път от седем години.

Темпът на растеж на показателя е най-високият от март 2015 г. Експертите средно прогнозираха също, че базовата инфлация ще се ускори до 2,1% през април, съобщава Trading Economics.

Цените на храните в Япония през миналия месец скочиха най-много от седем години - с 4%, на горивата и комуналните услуги се повишиха с 15,7%, на дрехите и обувките - с 0,8%, на мебелите - с 2,3%.

В същото време транспортните услуги поевтиняват с 0,2%, а медицинските услуги - с 0,7%.

Потребителските цени в Япония нараснаха с 0,4% през април спрямо предходния месец, както и през март.