Износът на руски петрол по море намаля с 25% през втората седмица на април (от 8 до 15 април), съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни за проследяване на движението на кораби и товари.

30 петролни танкери са натоварили общо около 21,8 милиона барела петрол от руски експортни терминали за нефт за посочения период. По такъв начин, по море през втората седмица на април са били превозвани средно на ден 3,12 милиона барела петрол, което е с 25% по-малко, отколкото през първата седмица на месеца (от 1 до 8 април).

Според изчисленията на Bloomberg, обемът на трафика към Азия от пристанищата на Черно море, Балтийското и Арктическото крайбрежие, като цяло е намалял до 2-месечен минимум.

Най-голям е спадът на средно-дневните доставки, тръгващи от пристанищата на Черно море, където показателят пада с 59% (намаление с 313 хил. барела петрол на ден).

Отчита се намаление и при доставките от трите източни терминала на Русия по Тихоокеанското крайбрежие, където спадът е с 205 хил. барела нефт на ден, или със 17%.

Индия продължава да увеличава покупките на петрол от Русия

Индия продължава да увеличава покупките на петрол от Русия

Размерът на отстъпката в цената на "черното злато" счупи всички рекорди