Турция премахна строгите мерки по отношение на коронавируса още през юли. Това беше добра новина за ресторанти, кафенета и клубове. Еуфорията им обаче не продължи дълго. Сега секторът се изправя пред ново главоболие: липса на квалифициран персонал.

Все повече представителите на сектора казват, че е им е по-трудно да намерят квалифицирани работници. Проблемът вероятно ще се задълбочава и може да се превърне в постоянно главоболие през следващата година, когато се прогнозира, че туризмът ще набере скорост.

Според председателят на Асоциацията ресторанти и доставчици (TÜRES) Рамазан Бингол, сервитьорите трайно се ориентират да работят като куриери или таксиметрови шофьори.

"За нас е трудно да намерим квалифициран персонал, не само сервитьори, но и готвачи", каза Бингол пред Daily Sabah.

По думите му заплатите трябва да се разглеждат като основната причина за недостига на кадри.

Бингол предупреди, че тази криза ще стане непоносима през следващата година с възраждането на туризма. "Спешните мерки са от съществено значение."

Едно евентуално решение би било договори с университетите, където се обучават бъдещи кадри за туристическия сектор, които да практикуват професията по време на обучението си, смята той.

Според предложенията студенти по кулинарни изкуства ще работят в ресторант по свой избор през последната година.

"Тук те ще научат всичко - от счетоводството и складирането до управлението на кухнята".