Чешкият икономически растеж изненадващо се ускори през четвъртото тримесечие, като се присъедини към инфлационния скок в засилването на аргументите за по-високи разходи за заеми.

Разграничавайки се от тенденцията на общоевропейско забавяне, брутният вътрешен продукт на Чехия се увеличи с 2,9% в сравнение с година по-рано, като надмина прогнозите и регистрира най-високия темп на годишно нарастване от три тримесечия насам.

Основен двигател на растежа е търсенето от чужбина, докато съществен принос за това имат и вътрешните разходи за инвестиционни стоки, предава статистическата служба в предварителен отчет, публикуван в петък.

Снимка 406773

Източник: Bloomberg

Докладът дойде само два дни след като данните от януари показаха, че ръстът на потребителските цени надхвърля всички прогнози и най-високата отчетена базова инфлация. След безпрецедентното увеличение на лихвения процент пет пъти миналата година, чешката централна банка задържа референтния си показател за втори път миналата седмица, заявявайки, че иска да оцени въздействието на глобалните рискове, преди да възобнови затягането на политиката.

"Ускоряването на основната инфлация и по-силното от очакваното нарастване на БВП подкрепят аргументите на онези централни банкери, които искат по-високи лихвени проценти", казва Радомир Жак, главен икономист в Generali Investments CEE в Прага. "Финансовите пазари ще бъдат доста нервни още преди следващата среща на 28 март, когато съветът със сигурност ще отбележи нарастващия риск от инфлация."

Чехия, Словакия и Германия "откраднаха" украинските работници от Полша

Чехия, Словакия и Германия "откраднаха" украинските работници от Полша

Най-голямата икономика в ЦИЕ вече не е толкова атрактивна за тях

Повечето централни банкери се съгласиха, че забавянето на увеличението на лихвения процент на 7 февруари е създало малък риск, тъй като следващото увеличение може да дойде на една от следващите срещи, според протокол от срещата. Панелът гласува с 5-2 да държи бенчмарка на 1.75%.

"Основните причини за увеличаване на лихвите, а именно изчерпаният пазар на труда и развитието на валутния курс на кроната са в сила и днес, така че развитията в чужбина не са причина за отлагане на увеличението на лихвите", се казва в протокола, в аргумент за по-високи разходи за заеми.