Доскоро Полша беше пазарът, който с отворени обятия приемаше украински работници с цел те да намалят недостига на работна ръка на най-голямата икономика в Централна и Източна Европа. Конкуренцията за привличане на служители от Украйна обаче се оказа доста по-ожесточена в последно време.

Базираните в източноевропейската страна полски агенции за набиране на персонал вече са притеснени от нарастващото търсене от други държави от региона, както и на компании от Германия.

Според полското издание Rzeczpospolita икономика номер 1 в ЦИЕ вече не е толкова атрактивна за украинските работници. В същото време обаче броят им расте в Чехия и Словакия заради предлагането на по-високи заплати там, както и на повече договори за постоянна заетост, пише сайтът Emerging Europe.

"Чешките компании наемат все повече и повече служители от Украйна и скоро голям брой от квалифицираните работници ще напуснат Германия", смятат експерти от агенцията Work Service.

Основна причина за това е, че в страната възнагражденията са с около една трета по-високи от тези в Полша, а украинците лесно получават виза за 90 дни. Също така чешкото правителство има специална програма, което улеснява наемането на граждани от трети страни.

Подобна е и ситуацията в Словакия, където те лесно получават разрешение за престой в продължение на две години. Освен това заплатите там са с грубо 20% по-високи от полските.

Конкуренцията за Полша ще стане още по-сериозна през следващата година, след като Германия обяви, че ще облекчи ограниченията на пазара на труда за граждани на държави извън Европейския съюз.

Компаниите в страната вече привличат потенциални кандидати с предложения за нетни възнаграждения около 1400 евро за 170 работни часа, което е двойно на това, което те ще получат в Полша срещу 240 работни часа месечно.