Най-голямата в света петролна компания Saudi Aramco отчете доста впечатляващ ръст на нетната си печалба за третото тримесечие на 2021 г. - 30,4 млрд. долара. Това стана ясно от отчета на финансовите резултати на компанията от Саудитска Арабия за третото тримесечие на 2021 г., пише в-к "Комерсант".

Нетната печалба на Saudi Aramco за третото тримесечие на тази година е със 158%, т.е. почти 2,6 пъти по-висока в сравнение с третото тримесечие на 2020 г.

"Увеличението на нетната печалба е резултат преди всичко от по-високите цени на петрола и нарастването на обема на продажбите, както и поради добрите маржове в сектора на нефтопреработка и нефтохимическия сектор", се казва в съобщението на компанията.

Оттам посочват още, че за високите резултати способстват и възстановяването на търсенето на световния енергиен пазар, както и добрата икономическата активност на основните пазари".

Свободният паричен поток на Saudi Aramco сега възлиза на 28,7 млрд. долара, което е тройно повече спрямо третото тримесечие на 2020 г. Производството за периода юли-септември 2021 г. на саудитската компания възлиза общо на 12,9 млн. барела на денонощие петролен еквивалент (вкл. добив на петрол на денонощие средно от 9,5 млн. барела).

Саудитска Арабия планира да постигне нулеви въглеродни емисии до 2060 г.

Саудитска Арабия планира да постигне нулеви въглеродни емисии до 2060 г.

Държавната петролна компания Saudi Aramco би трябвало да реализира същата цел 2050 г.

Наскоро Cayдитcĸa Apaбия обяви, че cи e пocтaвилa зa цeл дa пocтигнe нyлeви въглepoдни eмиcии дo 2060 г. В тази връзка, дъpжaвнaтa пeтpoлнa ĸoмпaния Ѕаudі Аrаmсо би тpябвaлo дa пocтигнe нyлeви въглepoдни eмиcии дo 2050 г.