Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн постави нацията в тридневен локдаун заради един-единствен случай на заразен с Covid-19, пише Bloomberg. Това е първият случай на заразяване в страната от февруари насам.

Нова Зеландия влиза в локдаун от полунощ днес, каза Ардерн на пресконференция. Случаят е бил идентифициран в Окланд, най-големият град в страната. Градът, както и близкият регион Коромандел ще бъдат в локдаун за период от седем дни.

Всички училища, публични сгради и повечето бизнеси ще трябва да затворят врати. Всеки, който може, е призован да работи от вкъщи. Гражданите трябва да носят маски навън.

Ардерн посочи, че крутите и бързи мерки срещу пандемията са дали отличен резултат досега за страната. Нова Зеландия, чието население наброява почти 5 млн. души, отчита под 3 хил. случая на Covid-19, или по 585 на 1 млн. души. За сравнение, в България случаите са 63 071 на 1 млн. души, а средното за света е 26 777.

Бавната имунизация обаче оставя страната уязвима от ново разгаряне на пандемията.

Доходността по 10-годишните държавни облигации падна с най-рязък темп от март насам, а новозеландския долар тръгна надолу, след като инвеститорите отдръпнаха залозите за скорошно повишение на лихвите. Доходността намаля с 10 базисни пункта до 1,72%, а валутата изгуби 1%.

Инвеститорите очакваха повишение на лихвите в Нова Зеландия, а решението трябва да бъде взето в сряда от централната банка.