Отстъпката от 25 стотинки за горивата остава и в началото на следващата година. Това обяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред Би Ти Ви. По думите му мярката трябва да се удължи, докато не влязат в сила новите помощи, които служебното правителство планира.

Стоянов заяви, че нужните средства, за да се продължи отстъпката за горивата с 25 стотинки, ще дойдат от свръхпечалбите на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим". Все още не е ясно какви продукти, произведени с руски петрол, може да изнася "Лукойл Нефтохим" и за кои страни.

"Ако не изнасяме складовете в България ще се задръстят за 20 дни и така ще се появи риск за околната среда", казва министърът.

Парламентът обаче прие на първо четене законопроект, който забранява износа на суров нефт с произход от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България, за други страни, освен Украйна.

Отстъпката от 25 ст. за литър беше въведена началото на лятото, като може да се ползва от собствениците на лични автомобили. От бюджета са дадени 190 млн. лв. досега.