Инвазията на Русия в Украйна"разклати" световните селскостопански пазари, тъй като и двете държави са основни износители на зърно, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове. Войната доведе до рязко покачване на цените на ключови селскостопански продукти и суровини.

През първото тримесечие на 2022 г. средната цена на стоките и услугите, използвани в селското стопанство (т.е. вложения, несвързани с инвестиции), се е увеличила с 9,5% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г., сочат последните данни на Европейската статистическа служба "Евростат". Статистиката отчита и силни повишения при стойността на торове и подобрители на почвата (+21,2%), енергия и смазочни материали (+17,4%) и храни за животни (+9,2%). Същевременно средната цена на селскостопанската продукция нараства с 6%.

70 000 евро за вила на село, вече не е скъпо

Къща на село вече струва, колкото малък апартамент в голям град

Търсят се къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт

На годишна база средната цена на селскостопанските вложения, несвързани с инвестиции, скочи с 27,4% за ЕС между първото тримесечие на 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г. По-специално, цената на торове и подобрители на почвата почти се удвои средно за ЕС (+96,2%), а средната цена на енергията и смазочните материали се повиши с малко над половината (+55,6%). По-високите разходи за зърнени култури и енергия също преминаха към храните за животни (+22,9%).

Средната цена на селскостопанската продукция се е повишила с 19,9% за ЕС между първото тримесечие на 2021 г. и същия период на 2022 г. Особено силно увеличение на цените има при зърнените култури (средно +41,5%) и маслодайните семена (+51,7%), както и говеждото (+24,2%), птичето месо (+22,2%) и млякото (+21,4%).

Само за един месец през годината няма квоти за износ на минерални торове от Русия

Само за един месец през годината няма квоти за износ на минерални торове от Русия

Правителството на страната удължи срока на действие на квотите за износ

Сред държавите-членки на ЕС най-голям темп на нарастване на средната цена на селскостопанската продукция е регистриран в Литва (+18,1% през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г.), следвана от Румъния (+14,4%) и Холандия (+13,9%). Хърватия (-5,8%, водена от спада в цените на фуражните растения), Словакия (-0,8%) и Гърция (-0,4%) са единствените страни с понижение на ценовия индекс през този период. В България отчетеното повишение на средните цени на селскостопанската продукция възлиза на 4%.

Три стратегии могат да помогнат на Европа да се лиши от руските торове и химикали

Три стратегии могат да помогнат на Европа да се лиши от руските торове и химикали

Те имат плюсове и минуси

Най-рязък темп на нарастване на средната цена на суровините, несвързани с инвестиции, също е регистриран в Литва (+24,5%), следвана от Латвия (+18,9%) и Словакия (+14,6%). Всички държави членки регистрират повишения, но най-малките темпове на увеличение са в Малта (+4,7%), Словения и Португалия (и двете +6,2%). В България този процент е 11.

Снимка 579583