Цените на петрола показват противоречива динамика в сряда сутринта преди публикуването на доклада на Министерството на енергетиката на САЩ за състоянието на стоковите енергийни резерви в страната.

Вниманието на търговците е насочено и към данните за динамиката на потребителските цени в САЩ през юни, които се очаква да повлияят на решенията на Федералния резерв на следващите заседания.

Данните за инфлацията ще бъдат публикувани и докладът на Министерството на енергетиката за енергийните резерви ще бъдат публикувани по-късно днес.

Цената на септемврийските фючърси за европейския еталонен сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в сряда е $79,14 за барел, която е с $0,26 по-ниска от тази при затваряне на предходната сесия. Във вторник тези договори поскъпнаха с $1,71 (2,2%) до $79,40 за барел.

В същото време августовските фючърсите за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват с $0,01, до $74,84 за барел. Ден преди това цената на тези контрактите се повиши с $1,84 (2,52%) до $74,83 за барел.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани в нощта на вторник срещу сряда, показаха неочаквано увеличение на запасите в САЩ през седмицата, приключваща на 7 юли. Показателят се е увеличил с 3,026 милиона барела, докато експертите, анкетирани от Trading Economics, очакваха средно той да намалее с 200 хиляди барела.

Седмица по-рано търговските петролните запаси в страната отчетоха намаление с 4,382 милиона барела.