Цените на референтните марки петрол се покачват в петък сутринта. Анализаторите от TD Securities смятат, че това може да е техническа корекция, след като котировките паднаха ден по-рано до най-ниските нива за последните три месеца.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време поскъпнаха с $0,51 до $99,61 за барел. В четвъртък цената им се понижи с $0,47 (с 0,5%) и при затваряне бе $99,1 за барел.

Цената на августовските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се повиши с $0,33 до $96,11 за барел. След търговията в предходната сесия тези контракти поевтиняха с $0,52 (с 0,5%), завършвайки деня на $95,78 за барел.

От началото на тази седмица цената на WTI е паднала с около 9%, Brent - със 7%, отбелязва MarketWatch.

"Притесненията за нестабилното търсене започват да надделяват върху опасенията за доставките и това оказва натиск върху енергийните фючърсни пазари тази седмица", каза Тайлър Ричи, редактор на Sevens Report Research.

Петролните фючърси "поевтиняват, тъй като идва осъзнаването, че САЩ вероятно вече са в рецесия", каза Трой Винсънт, старши пазарен анализатор в DTN.