Цените на петрола в понеделник продължават понижението си, което започна в началото на миналата седмица заради данните, че Русия е съкратила добива си по-малко от очакваното.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $0,25 до $59 за барел. В петък цената на тези контракти спадна с $1,24 (2,05%), до $59,25 за барел.

Октомврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват с $0,03 - до $55,13 за барел. В предишната сесия цената на WTI се понижи с $1,61 (2,84%), до $55,1 за барел.

През изтеклия август Brent поевитня със 7,3%, а WTI - с 5,9%.

Русия през миналия месец е съкратила добива си на петрол спрямо октомври 2018 г. по-малко от предвиденото по споразумението ОПЕК+. Страната е добила през август 11,3 млн. барела в денонощие, с което нарушава задължението си за намаляване на производството с 56%. Но енергийният министър Новак увери участниците в пакта, че страната му ще се стреми към 100% изпълнение на поетите задължения.

Но както отбелязва MarketWatch, доколкото Русия прави отстъпление от споразумението е напълно вероятно петролните трейдъри да не се доверяват напълно на изпълнението на сделката за съкращаването на добива ОПЕК+.

Отсъствието на напредък в търговските преговори между САЩ и Китай също оказва негативен натиск върху петролния пазар.