Ценита на петрола продължават да се покачват в четвъртък сутринта след стабилен ръст в сряда заради данните за сериозен спад на енергийните запаси в Съединените щати.

Американското министерство на енергетиката съобщи , че стоковите резерви от петрол в страната миналата седмица са намалели с 4,52 милиона барела ,на бензин - с 3,3 милиона барела,на дестилати - със 784 хиляди барела. Анкетираните от Bloomberg анализатори очакваха средно спад на запасите от петрол с 1,5 млн. барела, от бензин - с 1 млн. барела и на дестилати - с 500 000 барела.

Днес към 9:12 часа българско време цената на септемврийските фючърси за сорта Brent се повишиха с $1,04 на лондонската борса ICE Futures до $107,86 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $2,22 (2,1%) до $106,62 за барел.

Септемврийските фючърси за американския еталон WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват с $1,26 до $98,54 за барел. В сряда цената на тези договори се увеличи с $2,28 (2,4%) до $97,26 за барел.

Производството на петрол в САЩ се увеличи с 200 хиляди барела на ден миналата седмица до 12,1 милиона барела, износът се повишава с 21% до рекордните 4,55 милиона барела на денонощие, а вносът намаля с 5% - до 6,14 милиона барела на денонощие, съобщиха от Министерството на енергетиката.

"Намаляването на вноса и увеличаването на износа доведе до рязко намаляване на запасите от петрол в САЩ - каза анализаторът на Kpler Мат Смит. - Намаляването на запасите от бензин и дестилат показа, че търсенето на автомобилно гориво се е повишило миналата седмица."

"Трудно е да не се очаква покачване на цените на петрола, оценявайки днешния енергиен пазар", казва Тарик Закир, анализатор в Tyche Capital Advisors. "Вярваме, че през следващите дни и седмици цената на WTI отново ще се повиши над 100 долара за варел."