Цените на петрола продължават да се повишават във вторник сутринта след най-високия скок за една година, последвал решението на редица страни от пакта ОПЕК+, включително Саудитска Арабия, да намалят допълнително производството.

До 9:15 часа българско време юнските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $0,14 до $85,07 за барел. В понеделник цената на европейския еталон скочи с $5,04 (6,3%) до $84,93 за барел.

В същото време цената на майските фючърси за американския петрол WTI се покачва при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $0,27 , до $80,69 за барел. След резултатите от търговията в предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $4,75 (6,3%) до $80,42 за барел.

Покачването на стойността на Brent в понеделник е най-високото от 21 март 2022 г., а на WTI - от 12 април миналата година, сочат данните на Dow Jones.

В неделя вечерта 9 от 20-те страни от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+ обявиха доброволни съкращения на производството от май до края на годината. Те са в допълнение към ангажиментите за коригиране на производството на петрол, поети на срещата през октомври миналата година (общо намаление от 2 милиона барела на ден от нива за август 2022 г.).

Допълнителните доброволни корекции на производството от страните от ОПЕК+ ще възлизат на общо 1,66 милиона барела на ден, според съобщение, публикувано след срещата на мониторинговия комитет на ОПЕК+ в понеделник.

Неочакваното решение на редица страни от пакта ОПЕК+ доведе до преразглеждане на прогнозите за цените на петрола от редица експерти и предизвика нова вълна от опасения за инфлацията, отбелязва Bloomberg.

Анализаторите от Goldman Sachs повишиха прогнозата си за цената на петрола Брент за декември 2023 г. до 95 долара от 90 долара, а за декември 2024 г. до 100 долара от 95 долара за барел.

Експертите на Rystad Energy са по-крайни и допускат, че това лято цената на Brent може да нарасне до 110 долара за барел.