Петролният пазара в понеделник не демонстрира единна динамика след активен ръст в предишния петък на фона на новите договорености на водещите производители от ОПЕК и извън картела.

В петък страните от ОПЕК и някои големи производители извън организацията постигаха споразумение да намалят добива от началото на следващата година с 1,2 млн. барела на денонощие. Държавите от картела ще съкратят производството си с 800 хиляди барела, а тези извън него с 400 хил. барела. Русия пое задължението на намали добива с 228 хил. барела до 11,17 млн. барела на денонощие.

Ценна февруарските контракти за сорта Brent на лондонската борса днес сутринта се покачват с 35 цента до 62,02 долара за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спада с 8 цента до $52,53 за барел.

В хода на търговията в петък Brent поскъпна с $1,61 (2,7%), до $61,67 за барел, а WTI - с $1,12 (2,2%) - до $52,61 за барел. Общо за миналата седмица цената на двата сорта нарасна съответно с 3,7% и WTI - 3,3%.

Петролният пазар засега не е отразил в котировките ефекта от предстоящото понижение на добива, цитира MarketWatch старши анализатора на Banyan Hill Research Мат Бадиали. Той смята, че настъпва ситуация, при която предлагането ще се намали и цената на суровината има потенциал да нарасне с около 20 процента в близките 1-2 седмици.