Петролните цени в четвъртък тръгнаха надолу, след като отчетът на Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA) показва по-голям от очаквания ръст на запасите от суровината.

През миналата седмица те са се увеличили с 5,3 милиона барела при очаквания за повишение от 1,5 милиона барела. Този ръст се дължи главно на големия обем внос на суровината, който среднодневно е бил около 900 000 млн. барела, сочат данните на EIA.

Днес сутринта американският еталон WTI поевтинява със 7 цента до $45,50 за барел, а цената на фючърсите за сорта Brent спада също със 7 цента до $46,56 за барел.

Преди това петролът отбеляза ръст от около 6 процента заради възобновените очаквания за постигна на работещо споразумение от ОПЕК за ограничаване на добива. Но разногласията между страните от картела и на първо място между Саудитска Арабия и Иран остават.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро каза в сряда, след среща с генералния секретар на ОПЕК Мухамед Баркиндо в Каракас, че страните от картела са готови да отидат на "мощно" споразумение за ограничаване на добива, за да подържат цените.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви преди това, че Москва е готова да подкрепи всяко решение на ОПЕК за координиране на производството, включително и ограничаване на добива.