Цените на петрола на двете световни еталонни марки се променят разнопосочно по време на сутрешната търговия във вторник, след като се повишиха ден по-рано.

Към 9:15 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent поевтиняват с $0,05 на лондонската борса ICE Futures - до $96,60 за барел. В понеделник цената на тези контракти се покачи с $1,73 (1,8%) до $96,65 за барел.

Септемврийските фючърси за американския еталон WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват с $0,39 по-скъпо, по $91,15 за барел. По време на предишната сесия тези договори поскъпнаха с $1,75 (2%) до $90,76 за барел.

Пазарът се съсредоточава при днешната търговска сесия върху перспективите за споразумение между САЩ и Иран по ядрения проблем, което може да освободи допълнителни барели петрол, казаха анализатори от ANZ.

Ден по-рано западни медии съобщиха, че дипломати от ЕС са изготвили окончателния текст на документа за възстановяване на ядрената сделка с Иран и смятат, че сега страните трябва да вземат окончателно решение.

Освен това инвеститорите са загрижени за ситуацията от страна на търсенето. Въпреки факта, че търсенето на петрол в Китай започна да нараства, вносът на енергия в страната все още остава на ниски нива поради продължаващите ограничения, свързани с разпространението на коронавируса, посочва още ANZ в пазарен коментар.

Китай е внасял 8,79 милиона барела петрол на ден през юли, повече от обема през юни, която бе най-нисък от четири години, но с 9,5% по-малко от юли 2021 г., показа в понеделник статистиката на китайските митници.