Гръцката дясно-центристка партия Нова Демокрация спечели на предсрочните избори в неделя втори пореден четиригодишен мандат, но мнозинството в 300-членния гръцки парламент ще е тънко като цигарена хартия, коментира Financial Times.

При почти 99% преброени гласове, консервативната партия изглежда спечели 41.8% от гласовете в Гърция, което се равнява на 152 депутатски места, за сравнение през 2004 избраните депутати от консерваторите бяха 165. Въпросната 2004 беляза края на продължилото 11 години управление на социалистическата партия.

Главната опозиционна партия ПАСОК (ПанЕлинско Социалистическо Движение) засега печели 37.5% от гласовете и вероятно 101 места.

"Посланието е ясно. Имаме мандат за по-бърза, по-ефективна промяна с отговорността да търсим диалог и да изграждаме консенсус", каза Костас Караманлис, премиерът от Нова Демокрация.

По време на кампанията Караманлис даде да се разбере, че ще настоява за продължение на структурните реформи, дори и с това крехко мнозинство.

Но определяйки приоритетите си, изглежда консерваторите ще се сблъскат с проблемни области: обременена с дългове пенсионна система, нови опити да се измени конституцията, за да се приключи монопола на държавата върху висшето образование.

"Разбира се, разочаровани сме, но това е Пирова победа за Нова демокрация", казва Милена Апостолаку от социалистите.

Малките партии с радикални платформи получиха неочаквано силна подкрепа от гласоподаватели, неудовлетворени от големите партии.

НД бяха обвинявани за неадекватна реакция на опустошителните горски пожари от миналия месец, но според анализатори, срещу ПАСОК също е работело лошото представяне в опазването на горите, докато бяха на власт.

В предизборната надпревара консервативната партия отпусна близо €500 милиона в налични пари и подкрепа за жертвите на пожарите в Южна Гърция.

В кампанията те изтъкнаха като свои плюсове рекордния ръст на БВП от 4% и падането на безработицата до 7.7% - най-ниско ниво от над две десетилетия.

Но НД загубиха подкрепата на твърдо-дясното Популярно Ортодоксално Движение, което завоюва 4% от гласовете и влезе за първи път в парламента с 11 места.

Ориентираните в левия спектър гласоподаватели изразиха протеста си, като оттеглиха гласове от ПАСОК и ги дадоха на маргинални партии. Непроменилата се комунистическа партия на Гърция, която 20 години само губеше подкрепа, сега се върна в играта, печелейки 8% от изборите и 22 места.

Радикалната лява коалиция, която в кампанията си искаше да привлече разочаровани социалисти и нови гласоподаватели, взе 6% и 13 места.