През първата половина на 2023 г. търсенето на работна ръка в Русия рязко се увеличи. Почти 80 процента от компаниите изпитват проблем с наемането на персонал. Това се посочва в доклада на Централната банка (ЦБ) "Регионална икономика: коментари", цитиран от lenta.ru.

60 на сто от предприятията се оплакват от недостиг на служители, като най-често става дума за квалифицирани специалисти. Ситуацията се определя като основна причина за увеличението на заплатите - три четвърти от компаниите се опитват да задържат или привлекат нови служители чрез по-високи доходи.

Остър недостиг на строителни кадри в Русия - какви са заплатите в сектора

Остър недостиг на строителни кадри в Русия - какви са заплатите в сектора

Кои са най-търсените строителни специалности

В някои предприятия заплатите бяха увеличени с 20-27 процента. Около 30 на сто от компаниите възнамеряват да увеличат допълнително разходите за заплати до края на годината. От януари най-малко са се увеличили доходите на служителите в търговските предприятия, сектора на услугите, минните и селскостопанските предприятия.

Използването на работната сила в индустрията е достигнало своя максимум в историята на наблюденията. Според респондентите за този рекорд са спомогнали държавните поръчки и опитите за заместване на вноса, свързани с изтеглянето на чуждестранни компании от страната.

Една от основните трудности в компаниите е несъответствието между квалификациите и очакванията за заплати на кандидатите. Предприятията трябва да задоволяват претенциите, тъй като не е възможно да се увеличи броят на работната сила. Според Централната банка ситуацията е най-лоша в производствените отрасли, например в машиностроенето и химическата промишленост.

Икономиката на Русия е изправена пред невиждан от 1998-а недостиг на работници. Причината не е само очевидната

Икономиката на Русия е изправена пред невиждан от 1998-а недостиг на работници. Причината не е само очевидната

Кои сектори са на-засегнати?

В същото време регулаторът отбелязва движението на кадри между отраслите. В преработващата промишленост и строителството работят работници от търговията, услугите и селското стопанство. Именно ръстът на заплатите, осигурен от увеличаване на броя на поръчките, направи възможно формирането на такава тенденция.

По-рано ръководителят на Министерството на икономическото развитие Максим Решетников заяви , че ниската безработица в Русия, която падна до рекордно малкото ниво от три процента , става опасна за икономиката и възпрепятства развитието. Според него това е сериозно системно предизвикателство, което може да се опита да се реши чрез активното използване на мигрантите.