Въпреки че е разкъсван от военни конфликти, Ирак е напът да се превърне в доста апетитна дестинация за инвеститорите. От Световната банка прогнозират, че икономиката на страната ще нарасне с цели 7,2% тази година, което е два пъти повече от средния растеж за Близкия Изток.

Все още обаче Багдад е изправен пред доста сериозни препятствия. На първо място са бунтовниците от ДАЕШ, които опустошават голяма част от северен и западен Ирак. В същото време цените на петрола все още са доста ниски.

"Петрол на 30 долара за барел е сериозен проблем за страна в подем, като Ирак. Още повече след като преди това стойността е била над 100 долара", коментира Шван Таха от багдадската брокерска фирма Rabee Securities.

Експерти обаче очакват държавата да се справи по-добре с ниските цени на черното злато, отколкото Саудитска Арабия, която разчита на скъпата суровина, за да подкрепя бюджета си.

Допълнително Ирак може да спечели инвеститорското доверие благодарение на заема от 5,4 милиарда долара, който Международния валутен фонд (МВФ) му отпусна.

Според прогнозите дългът на страната ще падне под 79% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година. Времето за извършване на закъснели плащания към международни петролни компании ще намалее от 220 дни до 120 дни.