Севрната ни съседка ще се сдобие с 20 влака на цена от 263 млн. евро. Преди дни Romanian Authority for Railway Reform (ARF) подписа сключи договор за закупуване на 20 електрически влака с опция за увеличаване на поръчката до 37 влака, съобщи министърът на транспорта Сорин Гриндяну. 

Френският мултинационален производител на подвижен състав Alstom също съобщи за договора с ARF  за 20 влака Coradia Stream и свързаните с тях услуги.

"Стойността на основния пакет по договора (включително 20-те влака) е приблизително 263 милиона евро, без ДДС", написа Гриндяну във Facebook.

В договора се включва поддръжка на 20-те влака за период от 15 години.

Новите влакове ще обслужват маршрутите между Букурещ и Арад, Тимишоара, Клуж, Брашов, Яш, Сучава, Крайова, Търгу Жиу, Галац и Констанца.

Възможна е покупка на още 17 влака, а периодът на поддръжка може да бъде увеличен до 30 години, според опциите, включени в договора. При максималната си стойност договорът ще достигне стойност от 748 млн. евро, предаде Romania Insider.

Проектът се финансира с европейски безвъзмездни средства и държавния бюджет, като първият влак ще започне да се ползва до края на 2023 г. Последният влак, ако поръчката бъде разширена до 37 влака, ще бъде доставен до края на 2024 г.

Всеки влак ще се състои от 6 вагона и ще имат общо 351 места. Влаковете, които ще могат да се движат със скорост 160 км/ч. ще бъдат оборудвани със зона за пътуващи хора с увреждания, бар зона или бистро; климатични системи; wifi връзка.