Министерството на енергетиката на САЩ повиши прогнозата си за средната цена на петрола сорт Brent за 2023 г. - от 79,34 долара за барел на 82,62 долара за барел, се казва в месечната прогноза на Агенцията за енергийна информация (EIA) към ведомството.

Прогнозата за средната цена на Brent за 2024 г. също е повишена - от 83,51 долара за барел на $86,48 долара за барел.

Според прогнозата на анализаторите, за втората половина на 2023 г. средната цена на Brent ще бъде 86 долара за барел.

А конкретно за август, американското ведомството очаква средната спот цена на Brent да бъде на ниво от 85 долара за барел.

Саудитска Арабия от септември вдига (рязко) цените на петрола за Европа

Страната най-голям износител на петрол в света, от септември вдига (рязко) цените му за Европа

Цените за САЩ обаче остават същите

Министерството на енергетиката на САЩ смята, че покачването на цените на суровия петрол, започнало от юни, се дължи основно на допълнителното доброволно съкращаване добива на петрол от Саудитска Арабия, която сега е най-големият износител на петрол в света и водеща страна в ОПЕК+.

Както беше съобщено, кралството намали добива на петрол с 1 милион барела на денонощие от юли и удължи тази мярка до август и септември. В същото време, според EIA, това ограничение е въведено в период на нарастващо търсене на петрол в света.

"Очакваме, че тези фактори ще доведат до намаляване на запасите от петрол в света, а също така ще засилят натиска към повишение на цените на петрола през следващите месеци", се казва още в документа на EIA.

Прогнозата на САЩ за цената на петрол Brent през 2023 година

Прогнозата на САЩ за цената на петрол Brent през 2023 година

Очаква се значително понижение спрямо 2022 година