Предупрежденията за рисковете на пазара на имоти в Швейцария бяха по-сериозни от обичайното, а банковият регулатор призова за мерки за ограничаване на прегряването в някои части на пазара.

Швейцарският орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) изтъкна опасностите в рамките на реалния преизчисляване и заяви, че ипотечният пазар е "твърде голям, за да се провали", пише Bloomberg.

Изявлението идва след месеци на предупреждения от швейцарската национална банка, която предупреждава за рисковете при съотношението заем към стойност и рискове относно достъпността на жилищните инвестиционни имоти. Точно тази седмица Международният валутен фонд вдигна червения флаг за перспективата, като заяви, че той представлява риск за финансовата стабилност.

Тъй като лихвените проценти са рекордно ниски, инвеститорите, които са гладни за доходност, особено застрахователните компании и пенсионните фондове, се обърнаха към големи вложения в недвижимо имущество. Това повиши строителната активност, а процентът на незаетите жилища достигна 20-годишен връх. Очаква се темпът да нарасне още през тази година, докато прогнозите за наемите на национално ниво са за спад.

"Ние се намесваме, когато отделните институции поемат прекомерни рискове, но вярваме, че това не е достатъчно, за да противодействаме на общите тенденции на прегряване, които виждаме в момента", заявява в четвъртък главният изпълнителен директор на FINMA Марк Брансън.

Той казва, че проблемът може да бъде решен единствено чрез промени в регулирането или саморегулирането.

Швейцарското министерство на финансите вече заяви, че ще предложи увеличаване на рисковите тегла за недвижими имоти, генериращи доходи. Спецификата на промяната все още не е обявена.

Швейцарската асоциация на банкерите също заяви, че ще обмисли изменение на саморегулацията си за ипотечния пазар.

През предходните години дисбалансите на пазара на недвижими имоти са адресирани от водени от индустрията промени в правилата за ипотечно кредитиране. Има и антицикличен капиталов буфер, който все още може да бъде увеличен, за да се повиши устойчивостта на банките.

Въпреки това членът на управителния съвет на SNB Андреа Майхлер заявява, че това няма да бъде най-подходящият инструмент за рисковете за инвестиционните жилищни имоти.