Бенчмарковите сортове петрол отново са надолу, като брент спадна под цената от 40 долара за барел, която премина вчера. До момента спадът му днес е от 1,61% до 39,15 долара за барел, а американският лек петрол поевтиня с 2,17% до 36,48 долара за барел.

Въпреки това продължават да идват положителни данни за възстановяването на търсенето. В Китай то вече беше на 90% от нивата си преди кризата, посочват от Oilprice, позовавайки се на данни на HIS Markit, а прогнозата е през май то да е достигнало 92% от него.

Китай одобри нефтохимически комплекс за $20 милиарда в петролния хъб Шандонг

Китай одобри нефтохимически комплекс за $20 милиарда в петролния хъб Шандонг

Проектът беше предложен преди години, но одобрението му се забави

"Това е добре дошъл сигнал от глобалната икономика", каза вицепрезидентът за петролните пазари на компанията Джим Бъркхард. "Като се има предвид, че търсенето на петрол в Китай - първата икономика, която беше засегната от коронавирус - спадна с повече от 40% през февруари, скоростта, с която се възстановява е повод за оптимизъм."

Данните на Wood Mackenzie показват, че търсенето на петрол в страната вече възлиза на 13 млн. барела дневно от началото на второто тримесечие, което е с 16,3% ръст спрямо първото тримесечие. Прогнозата е, че от третото тримесечие насам търсенето на бензин ще нарасне още повече през третото тримесечие.

Докато Китай беше първата засегната икономика от коронавируса, Индия понесе много по-тежък удар. В страната търсенето на петролни продукти се срина с 60% през първите два месеца след замразяването на икономиката. Прогнозата обаче е за бързо възстановяване, като през юни то се очаква да достигне нивата си от преди кризата.

След поскъпването си през уикенда, петролът отново е на червено

След поскъпването си през уикенда, петролът отново е на червено

ВЕИ секторът се задържа над водата в настоящата криза, а офшорният добив на черното злато – не

В САЩ търсенето на бензин през последната седмица на май нарасна със 7% на седмична основа, посочват от AAA. "Американците бавно се връщат към шофирането, което доведе до ръст на цените на горивата в страната", каза говорителката на организацията Джанет Каселано.