Китай съживява нефтохимически проект на стойност 20 милиарда долара в източната провинция Шандонг като част от усилията за увеличаване на разходите за инфраструктура и стимулиране на икономиката, бореща се с въздействието от коронавируса. Това съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници в страната.

Проектът беше предложен преди години, но одобрението му се забави. Националната комисия за развитие и реформи даде първоначално одобрение в понеделник за проекта, което позволи на провинция Шандонг да започне планирането на строителството.

Водещ инвеститор е частната фабрика Shandong Nanshan Group, със седалище в Янтай, с близо 20 милиарда долара. Други инвеститори включват химическата група Wanhua и провинциалното правителство на Шандонг, по информация на Reuters.

Ineos отваря завод за $800 милиона в Китай

Петрохимически гигант влага $800 милиона в Китай

Въпреки проблемите пред икономиката на страната

Проектът може да помогне за намаляване на нефтохимическия внос в Китай, но вероятно ще повлияе върху излишъка от рафинирани горивни продукти.

Секторът за рафиниране на Шандонг стана по-малко конкурентен през последните години след стартирането на големи интегрирани нефтохимически проекти като завода Dalian на Hengli Petrochemical и комплекс Zhoushan на Zhejiang Petrochemical.

Проектът ще бъде поредният от неотдавнашната вълна от петрохимични инвестиции в Китай, които бяха ръководени от частния сектор и привлече световни гиганти като BASF и Exxon Mobil за изграждане на комплекси в най-големия нефтохимически потребител в света и вносител.