Ineos Ltd., една от най-големите петрохимически компании в света, се готви да вложи $800 милиона в нов завод в Китай, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки свой източник. Решението е знак, че мултинационалните компании все още са оптимистично настроени за икономическото бъдеще на страната.

Идеята е заводът да бъде изграден в крайбрежния град Нингбо и да произвежда акрилонитрил-бутадиен-стирен - широко разпространен удароустойчив термопласт, използван за производството на леки твърди продукти, като тръби, детски конструктори, кейсове за телефони, домакински уреди и съдове за храни, като например кофички за кисело мляко.

Ineos е основана през 1998 г., а нейн мажоритарен собственик е британският милиардер Джим Ратклиф, едни от най-богатите хора на Острова. Миналата година той купи два завода за полистирен от енергийния гигант Total SA. Един от тях ще бъде в съседство на новата фабрика.

Очаква се изграждането на ново съоръжение да започне още тази година и да заъврши през 2023 г. Двата завода в града могат да генерират годишни приходи от $1,5 милиарда за компанията, казва източникът. По-голямата част от производството ще бъде за местния пазар.

Ineos, която отказва официален коментар, има заводи в 26 страни по света и $60 милиарда приходи от продажби през 2018 г.

Проблемите на Китай

Икономическият растеж на Китай се забавя, а продължаващата търговска война със САЩ накара някои експортно ориентирани производители да преместят дейността си в други държави. Средната класа на Поднебесната империя обаче расте и разходите на потребителите за редица продукти ще растат през следващите години.

През последните месеци Пекин направи нови опити да привлече повече мултинационални компании в страната, като премахна част от ограниченията в автомобилната индустрия, финансовите услуги и други сектори и обеща по-добър достъп на чуждестранните компании до местния пазар.

През първите 11 месеца на 2019 г. преките чуждестранни инвестиции в Китай възлизат на $124,4 милиарда, ръст от 2,6% спрямо година по-рано.